Page 30 - Mediterraneo e dintorni - 2-2020
P. 30

SOCIETÀ/SOCIETY



                “Food design Stories”






                Viaggio a tavola col made in italy contemporaneo


                   di Caterina Misuraca


                        ercorrere l’Italia rac-   munati dalla reinterpretazione   zo 2020. Ad oggi sono state 5 le
                        contando  il  meglio  del   dell’universo cucina. A due anni   mostre itineranti di  Food Design
                        design contemporaneo      dalla  nascita  del  concept,  FDS  -   Stories, sempre in suggestive lo-
                Pattraverso  i lavori di          che ha come quartier generale la   cation tra Milano e Bologna. Ogni
                personalità emergenti, architet-  città meneghina, cuore pulsante   volta in scena una nuova Tavola
                ti e artigiani che con i propri og-  del design italiano e mondiale - è   delle meraviglie, traendo spun-
                getti disegnano un’inedita tavola   all’opera con la prossima Milano   to nell’allestimento dal celebre
                delle meraviglie, narrando “sto-  Design Week (dal 20 al 26 aprile   Alice nel Paese delle Meraviglie di
                rie” personali che si mescolano a   2020 - in via Forcella 7 presso la   Carroll, privilegiando atmosfere
                quelle dei territori di appartenen-  ESH  Gallery)  che  sarà  nuova-  tra l’onirico ed il visionario. Non
                za, rileggendo la tradizione con   mente occasione privilegiata per   una semplice “tavola” ma una
                spunti di ricerca e sperimenta-   un selezionato gruppo di talenti   meravigliosa  Tavola dove ogni
                zioni ardite. Il progetto culturale   inediti di mostrarsi ad un pubbli-  oggetto racconta una storia altret-
                Food Design Stories ha l’obiettivo   co internazionale come quello del   tanto straordinaria. Ogni storia è
                di dare visibilità a giovani talenti   Salone  del  Mobile.  Le  selezioni   la storia di menti illuminate, mani
                del design contemporaneo acco-    saranno  aperte  fino  a  fine  mar-  creative, pensieri eloquenti che





















                Carta da zucchero, “Terra nera”   Espi, “Convivio”                 Mancuso design lab, “Betelgeuse”


                “Food design stoRies”                           26 April 2020 - in via Forcella 7 at ESH Gallery) which will once
                traveling at the table with contemporary        again be a privileged opportunity for a selected group of unk-
                made in italy                                   nown talents to show themselves to an international audien-
                                                                ce such as that of the Salone del Mobile. The selections will be
                  raveling through Italy by telling the best of contemporary   open until the end of March 2020.
                Tdesign through the works of emerging personalities, archi-  To date there have been 5 itinerant exhibitions of Food Design
                tects and artisans who with their objects draw an unpreceden-  Stories, always in suggestive locations between Milan and Bo-
                ted table of wonders, narrating personal “stories” that mix with   logna. Each time a new Table of Wonders is staged, drawing
                those of their territories, re-reading the tradition with research   inspiration from the installation by the famous Alice in Won-
                ideas and daring experiments. The Food Design Stories cultural   derland by Carroll, favoring atmospheres between the dream-
                project aims to give visibility to young talents of contemporary   like and the visionary. Among the protagonists of Food Design
                design who share the reinterpretation of the kitchen univer-  Stories, we mention first of all Sandra Faggiano who is also the
                se. Two years after the concept was born, FDS - which has its   artistic director of FDS. Other names: Francesca Paglia with her
                headquarters in Milan, the beating heart of Italian and world   Sugar Paper project shapes extraordinary “things”; on the be-
                design - is at work with the next Milan Design Week (from 20 to   auty thread the lines of Maria Antonietta Mancuso that gives




                Mediterraneo e dintorni - 28
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35